Binnenvaartmuseum geopend tijdens de binnenvaartdagen in Zwijndrecht

Tijdens de Binnenvaartdagen wordt het historisch varend erfgoed schip de VEERDIENST 3 ingezet als doorlopende veerverbinding tussen Zwijndrecht en het Binnenvaartmuseum in Dordrecht. Tevens is Vereniging de Binnenvaart met een stand aanwezig op het Veerplein in Zwijndrecht.

Het unieke Binnenvaartmuseum is ondergebracht aan boord van de historische duwboot RENE SIEGFRIED, lashbak CGS 6013 en Fransemotor MAROT.

Binnenvaartmuseum luchtDJI 0003 HDRDe gehele historisch vloot van het binnenvaartmuseum

Het museum is steeds in ontwikkeling en schenkt niet alleen aandacht aan de historie van de binnenvaart, maar ook de huidige innovatie komt aan bod. Naast een permanente tentoonstelling, is er elk jaar een nieuw thema. Het huidige thema is: zand- en grindvaart. In de permanente expositie wordt de evolutie van de binnenvaart weergegeven door o.a. de vele fraaie scheepsmodellen en gebruiksvoorwerpen; vanaf de houten zeilvaart tot en met de huidige moderne duwvaart. Voor de oudere bezoekers is het een feest van herkenning en voor de jongere generatie een bron van ontdekking. In de leeszaal kunt u genieten van het uitzicht en onder het genot van een kopje koffie of thee napraten over de binnenvaart. In de aanwezige boekshop zijn talrijke antiquarische en nieuw uitgegeven binnenvaartboeken en tijdschriften te koop. In de stuurhut kunt u als kapitein varen en manoeuvreren door middel van een simulator met een vierbaksduwstel.

De voormalige scheepswerf De Biesbosch heeft bijzondere aandacht, want op deze scheepswerf is de RENE SIEGFRIED in 1963 gebouwd. De zogenaamde Franse motorschepen, zoals de MAROT zijn in het kader van de Marchallhulp op De Biesbosch ontwikkeld, geassembleerd en gebouwd. 

Rene Siegfried 2011De duwboot RENE SIEGFRIED afgemeerd in het Wantij in Dordrecht. Onderdeel van het Binnenvaartmuseum

In een drijvende container, een zogenaamde LASHbak, genaamd CGS 6013, is o.a. het historische achterschip van een houten tjalk De JONGE JACOB te bewonderen. Zij heeft 150 jaar lang verborgen gezonken gelegen in de Dordtse Kil. In de door onszelf ontwikkelde database De Binnenvaartschepen en Binnenvaartapp zijn inmiddels 17.000 schepen en 70.000 foto’s ondergebracht. De binnenvaartapp is gratis te downloaden. Vereniging De Binnenvaart met ca. 3.000 leden wordt sinds 1990 uitsluitend door vrijwilligers  gerund. Trotse enthousiastelingen staan in de startblokken, om u met hun kennis en kunde, rond te leiden door het door hen zelf opgebouwde binnenvaartmuseum. Het binnenvaartmuseum aan boord van de René Siegfried en in de Lashbak zijn elke donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Gratis toegang!

Locatie: Maasstraat 13, 3313 CR Dordrecht.   www.debinnenvaart.nl

Veerdienst 3De 121 jarige VEERDIENST 3 is varend erfgoed.

  • Logos DeBruinLogos DeBruin
  • Logos BuroRUWLogos BuroRUW
  • Logos MaritiemMediaLogos MaritiemMedia
  • Logos Deal1Logos Deal1
  • Logo ondernemersfonds ZwijndrechtLogo ondernemersfonds Zwijndrecht

Copyright © 2019 Stichting Binnenvaartdagen Zwijndrecht. Alle rechten voorbehouden